Turvotuksen ennaltaehkäisy ja hoito

Turvotuksen ennaltaehkäisy ja hoito tehdään kompressiohoidolla, kuten lääkinnällisillä hoitosukilla ja -tukisukilla, lymfasukilla, -hihoilla ja varvikkailla. Kompressiohoidolla hoidettavia turvotuksia ovat laskimo- ja imusuoniston vajaatoiminnasta johtuvat, traumasta tai trombista johtuvat turvotukset.

Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Turvotus heikentää hapen ja ravinnonsaantia soluissa, ja aiheuttaa näin pitkään jatkuessaan kudosmuutoksia, jopa säärihaavan.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva jalkojen turvotus syntyy, kun veren paluu alaraajoista laskimoita pitkin hidastuu, ja laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Laskimoiden toiminta häiriytyy tavallisesti laskimoiden laajenemisen ja läppämekanismin rappeutumisen vuoksi. Laajentuneet laskimot, suonikohjut, vaativat kompressiohoitoa (ainakin liikunnan ja urheilusuoritusten aikana).

Primääri lymfaödeema voi ilmetä jo vastasyntyneellä, mutta se voi myös puhjeta vasta 17-30 vuoden iässä.
Sekundääri lymfaödeema syntyy leikkausten (esim. imusolmukkeiden poisto) tai trauman jälkitilana. Myös toistuva ruusu (erysipelas) saattaa vahingoittaa imusuonia ja johtaa lymfaödeeman syntyyn.

Äkillinen toispuoleinen jalan turpoaminen voi olla merkkinä laskimoveritulpasta ja vaatii kiireellistä hoitoa. Jatkohoitona ja ehkäisemaaän uusia trombeja käytetään hoitosukkia.


Diagnoosipohjainen tuotevalinta

Turvotuksen syy ja vaikeusaste määrittävät, millainen kompressiotuote ja –luokka (CCL 1-4) tulee valita. Mittaaminen oikean koon valitsemiseksi on erittäin tärkeää, ja kannattaa antaa siihen koulutetun asiantuntijan tehtäväksi.

KompressioluokkaIndikaatio
KompressioluokkaIndikaatio
1 kevyt kompressio
Kompressioluokka 1, 18.0 – 21.0 mmHg (2.4-2.8 kPa)
väsyneet jalat, ohuet suonikohjut, varhaiset suonikohjut raskauden aikana, ei turvotusta Flebologia
mediven® elegance
mediven® comfort
mediven® plus
mediven® for men

Lymfologia
Mediven 550
Mediven Mondi
2 keskisuuri kompressio
Kompressioluokka 2, 23.0 – 32.0 mmHg (3.1-4.3 kPa)
paksummat suonikohjut, selkeämmin erottuvat suonikohjut raskauden aikana, kehittyvää turvotusta, lievää post-traumaattista turvotusta, säärihaavan, alaraajaverisuonileikkauksen ja phleboödeeman jälkihoitoon Flebologia
mediven® elegance
mediven® comfort
mediven® plus
mediven® for men
mediven® forte

Lymfologia
Mediven 550
Mediven Mondi
3 voimakas kompressio
Kompressioluokka 3, 34.0 – 46.0 mmHg (4.5-6.1 kPa)
vakava krooninen laskimoiden vajaatoiminta, paha turvotus, lymfaödeema, korostunut phleboödeema Flebologia
mediven® plus
mediven® forte

Lymfologia
Mediven 550
Mediven Mondi
4 erittäin voimakas kompressio
Kompressioluokka 4, vähintään 49.0 mmHg (yli 6.5 kPa)
vakava lymfaödeema, säärihaava Lymfologia
Mediven 550